MEHMET ŞÜKRÜ BAŞ
KAPADOKYA ŞİİR ŞÖLENİ -1-
15 Ekim 2009.
Yine yollardayız biz şiir sevdalıları.
Bu kez kaptanımız şair ve yazar Hadi Önal.
Kaptan köşkünde Manas Yayın Evi Genel Koordinatörü Şener Bulut.
Eğitimci şair ve yazar R.Mithat Yılmaz.
Yenises dergisinin dalında uzman foto muhabiri Cumali Temiz’le birlikte sabahın 05’inde yola çıkıyoruz. İstikamet Kayseri, oradan da Nevşehir
Erken kalkan yol alır misali sabahın serinliğinde bir hayli yol aldık. Malatya’da kahvaltı Darende’de ziyaret yaptık.
Pırıl pırıl genişçe yollarımız ulaşımı hakikaten kolaylaştırıyordu. Muhabbet de tatlı olunca Elazığ Kayseri yolunun o korkulu rüyası Uzunyayla’yı nasıl geçtik nasıl Kayseri’ye vardık farkına bile varmadık.
***
Kayseri 873 bin 300 nüfuslu oldukça modern bir şehir.
Her bakımdan örnek alınacak gıpta ile bakılacak bir vilayet. Böyle bir ilde bir belediye başkanı olur ama bir de bir muhtar olur. Bizim Kayseri muhtarımız muhterem ağabeyimiz İnşaat Mühendisi, Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Erciyes Dergisi Genel Yayın Yönetmeni çok yönlü ülke sevdalısı bir insan Âlim Gerçel’in bürosuna indiğimizde bizi kapıda bekler gördük. Birlikte Erciyes Dergisi sahibi Nevzat Türkten ağabeyimizi ziyarete gittik.
Her şey çok güzeldi. Ortam güzeldi. Bu güzelliğe Ortadoğu Gazetesi köşe yazarı Kayseri eski milletvekili Op. Dr. Seyfi Şahin beyefendide iştirak edince hazzına doyum olmayan bir muhabbet başladı.
ÜNİVERSİTEYİ ZİYARET
Yemekler yenilip çaylar içildikten sonra Rektörlüğünü kardeşimin kardeşi Fahrettin Keleştimur’un yaptığı Erciyes Üniversitesine gittik. Hemşerimizin sıcak ilgisi ve misafirperverliği ile karşılaştık. Sayın Rektörümüzle adeta bir hasret giderdik. Elazığlı bir kardeşimizin Erciyes Üniversitesi gibi büyük bir üniversitenin rektörü oluşu göğsümüzü kabarttı. Bizi fazlasıyla mutlu etti. Burada Kayseri ve Elazığ’ın bir kültür platformunda buluşmasını dile getirdik. Bu konuda mutabakat sağladıktan sonra bu Üniversitenin Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Yaralı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çakır ile Fakülte Sekreteri Yaşar Elden’i ziyaret ettik.
***
Kayseri Kayserililerle, Kayserililer Kayseri ile ne kadar iftihar etseler azdır. Üniversitenin yapısal durumuna bakıyoruz. Her hayır sahibi bir bölüm inşa etmiş, o bölümün bütün masraflarını karşılayarak hizmete sunmuş ve kendi adına yaptırdığı fakülteyle ismini ölümsüz kılmış.
Kayseri’de bir söz geçerlilik kazanmış. İstanbul’da yaşayan Kayserililer biri birlerine kızdığında “Kayseri’ye yaptığın eser kadar konuş” diyorlarmış. İşte fertlerin kendi şehirlerine eser yapmakla yarıştığı bir vilayet elbette ki Türkiye’nin en gelişmiş vilayeti olur. Bu meziyetleri ile Kayseri sanayisi ile eğitimi ile ticareti ve kültürü ile Türkiye’mize örnek bir vilayet olmuştur. Buna sebep Kayserilinin hizmette yarışır halde olmalarıdır.
Düşününüz Kayseri’de mevcut 350 İlköğretim Okulunun 320 adedi şahıs ismiyle isimlendirilmiş yani bu okulları bu şahıslan inşa etmiş veya bu şahıslar finanse etmiş. Böyle bir vilayette noksan bir şey olur mu? Nitekim Kayserili ünlü iş adamı Kadir Has “Kayserili toprağı ile ödeşiyor” diyerek Kayserilinin, Kayseri’ye olan sorumluluğunu ön plana çıkarıyor.
Kayseri esnafı hiçbir şekilde bankadan kredi kullanmıyor. Kendi imkânı ile yarasını sardığı gibi etrafındakilerin dertlerine derman oluyor. Buda dostluk ve yardımlaşma sonucu kalkınmayı sağlıyor.
Bu nedenle burada “Düşenin dostu olmaz” sözü geçerli olmuyor.
***
İnsan böyle bir şehirde Âlim Gerçel gibi çok yönlü bir insanın misafiri olunca gezme, görme imkânı daha da geniş bir yelpazeye yayılıyor. Âlim Bey bizleri şehrin muhtelif yerlerini gezdirdikten sonra tarihi Osmanlı evi ile iki asırlık Ermeni Kilisesi olan Okutan Konağı’na götürüyor. Burada gördüğümüz güzelliklere hayran kalıyor resimler çektiriyoruz. Çaylarımızı yudumladıktan sonra yolcu yolunda gerek diyerek davetli olduğumuz Kapadokya Şiir Şölenine katılmak üzere Âlim Bey ile vedalaşıp Nevşehir’e doğru yola çıkıyoruz.
***///***
Mehmet Şükrü Baş 02 Kasım 2009 Elazığ Nurhak Gazetesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder