3 Eylül 2011 Cumartesi

ATATÜRK İLK ÖĞRETİM OKULU





MEHMET ŞÜKRÜ BAŞ

mehmet_sukru_bas@mynet.com

ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU

Birileri size “Emekliler ne iş yapar veya ne işe yarar?” diye bir sual sorsa cevabınız ne olur bilemem ama benim cevabım emeklilerin iyi bir dadı oldukları yolundaki tespitimdir. Bende bu görevimi torunu Metehan’ı her gün öğrencisi olduğu Atatürk İlköğretim Okuluna götürüp getirmekle yerine getiriyorum.

Bu görevimi yerine getirirken de 55 sene ötelere gidip torunumun yerinde kendimi görüyor, onunla birlikte istiklal marşımızı, onunla birlikte andımızı okuyorum. Çünkü bende 1950’lerde bu okulda okudum, eşimde bu okulda okudu. Üç oğlum bir kızımda bu okulda okudu. Şimdide torunum Metehan bu okulda okuyor. Kısaca bizim ailede üç nesil bu okulda okuma şerefine nail olmuştur.

***

İsterseniz size bu okulu karınca kararınca tanıtmaya çalışayım.

Atatürk İlköğretim Okulunun 1933 de temeli atılmış, 1937 tarihinde 40 bin liraya mal olarak aynı sene hizmete açılmıştır. Atatürk ismi Atatürk'ün l7 Kasım'da Elazığ'a gelişiyle bu okula verilmiş, bu okul bu onurlu ismi şanla şerefle bu güne kadar taşır olmuş, ilelebet te taşıyacaktır inşallah.

Ulu önder Atatürk'ün bu millete emir niteliğinde tavsiye ettiği cehaletle savaşımız bu okulunda hizmete girmesiyle hız kazanmış Elazığ gençliğine adeta bir armağan olarak sunulmuştur. Bu okulda 1500 civarında öğrenci kapasitesi mevcut olup 20 Dershanesi 2 bilgisayar laboratuarı 1 Müdür, 3 Müdür Yardımcısı 60’tan fazla öğretmenle eğitim ve öğretime devam etmektedir.

***

Bizim 1950’lerde öğrencisi olduğumuz bu okulun o senelerde büyük bir bahçesi vardı. İl Halk Kütüphanesi, Atatürk Ana Okulu ve Devlet Klasik Türk Müziği Korosunun yeri bu okulun bahçesiydi. Gün geçtikçe biz büyüdük, biz büyüdükçe dünya küçüldü haliyle bu okulun bahçesi de küçüle küçüle şimdiki halini aldı.

Bu okula paralel giden İstasyon Caddesi karo taşlarıyla kaplıydı. Caddenin ötesinde boydan boya Şehit İlhanlar Caddesinden gelip İstasyonun altındaki köprüden suları akan büyük bir dere vardı. O dereden karşıya geçmek için Emek taksinin bulunduğu mevkide bir köprü vardı bazen bu köprüden geçer bazen de düşe kalka toz toprak içerisinde bu dereden geçerdik.

***

Bu senelerde bu okulda sabah Atatürk, öğlen Uluova İlkokulu adı altında iki öğretim yapılırdı. Bizler Atatürk İlkokulunda okurduk. Başöğretmenimiz Ferit Köksal, öğretmenimiz Şefik sayılı adında iki muhterem eğitimciydi. Her ikisine de Allah'tan rahmetler diliyorum. Dikkat ederseniz bir insanın tahsil boyunca hatırından çıkaramadığı isimler ilkokul öğretmenleridir. Ortaokulda ve lisede pek çok öğretmenlerimiz olmuş bunların bazıları hafızamızdan silinmiştir. Bu bizim vefasızlığımızdan değildir. Bu tabiatın kuralıdır. Nedense ilkokul öğretmeninin yeri gönlümüzde ve hafızamızda ilelebet yerini koruyor. Hatta hatta İlkokul numaramız ve ilkokuldaki sınıf arkadaşlarımız bile aradan çok uzun yıllar geçmesine rağmen unutulmuyor.

***

Bu eğitim yuvasından pek çok sevgi ve saygı ile yâd ettiğimiz öğretmenlerimiz gelip de geçti. Bunlardan rahmetli Muhlis Öztürk, rahmetli Zihni Dündar, rahmetli Fazlı Cavlu, rahmetli Nihat Seçkin, emekli okul müdürü Fethi Okyar, öğretmenler Yakup Özdemir, Kadir Şerbet, Miyase Yılayaz Ahmet Yıldırım, Refika hanım, Vehbi Keke, Turgut Büyüksökmen, gibi pek çok saygıdeğer ve muhterem öğretmenlerimiz gelip de geçti. Bu değerli eğitim ordusunun eğitimi sonucu memlekete ne hâkimler ne savcılar ne doktor, ne mühendisler, ne öğretmenler ne ilim adamları ne şair ve yazarlar yetişti.

Ulu önder Atatürk'ün bizlere armağan ettiği gurur abidemiz bu okulun ilelebet eğitim ve öğretim gibi hizmetlerini sürdürmesi bizleri mutlu ve mesut edecektir.

***

Bu okulun halen Müdürlüğünü yapmakta olan değerli eğitimcimiz Ahmet Uğraş’da azimle şevkle bu hizmeti yürüttüğü ve bu okulun başarısını daha ilerilere taşıyacağına olan inancımızda tamdır.

Bu şehrin bu eğitim kurumuna, bu kurumun her ferdine minnet ve şükran borcu vardır. Bizde burada hayatta olanlara saygılarımızı iletiyor, vefat edenleri rahmetle, şükranla anıyoruz.

***///***

Mehmet Şükrü Baş///17 Eylül 2008///Elazığ Nurhak Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder